Hamileler Aşılanmalı Mı?

Hamileler aşılanmalı,

Çünkü hamilelerde COVID-19 nedenli ağır hastalık riski, hamile olmayanlara kıyasla daha yüksektir.

Hamileler aşılanmalı

Genel olarak toplumda COVID-19 kaynaklı ağır hastalık oranı düşük olsa da, hamilelerde ağır hastalık riski hamile olmayanlara kıyasla daha yüksektir !!!

Burada bahsedilen ağır hastalık tanımı ise:

  • Hastaneye yatış ihtiyacı,
  • Yoğun bakımda takip gerekliliği,
  • Solunum desteği gerekliliği
  • Ölümle sonuçlanan hastalıklardan herhangi birini içermektedir.

Ek olarak COVID-19 pozitif hamile kadınlar erken doğum riski taşırlar ve COVID-19 olmayan hamile kadınlara kıyasla gebeliğe bağlı diğer risklerde de artış gözlenmektedir.

Bu gerekçeler nedeniyle de Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi olan CDC (Centers for Diseases Control and Prevention) COVID-19 kaynaklı ağır hastalıklardan korunmak için hamilelere COVID-19 aşısını önermektedir.

CDC, hamilelik döneminde COVID-19 aşısı yaptırıp yaptırmama konusunda kararsız kalanlara aşağıdaki durumları gözden geçirerek bir değerlendirme yapmalarını önermektedir:

  • COVID-19’a maruz kalma riski
  • Ağır hastalığa yakalanma riski
  • Aşılamanın kanıtlanmış olumlu faydaları
  • Hamilelik sırasında aşıların güvenliği hakkında halihazırda sınırlı, ancak giderek artan pozitif kanıtların bulunması

Halihazırda hamilelerde COVID-19 aşılarının güvenliliği ile ilgili sınırlı veri bulunmasına rağmen, uzmanlar bu aşıların etki mekanizmasına istinaden bir risk oluşturma ihtimalinin oldukça düşük olduğuna inanıyorlar.

İlk aşamada tamamlanan hayvan çalışmalarında, hamilelik öncesi veya sırasında mRNA COVID-19 aşısı uygulanan kişilerde veya bebeklerinde herhangi bir güvenlik riski uyandıracak bulgu saptanmamıştı.

Akabinde CDC ve FDA güvenlilik izleme sistemi (safety monitoring systems) verilerinde de aşılanmış hamile bireyler veya bebekleri için herhangi bir güvenlik riski izlenmemiştir.

Hamileler aşılanmalı

mRNA aşıları yapıları itibariyle zaten canlı virüs içermezler ve bu nedenle de kişiye ya da çevresindekilere COVID-19 bulaştırmaz, bulaştıramazlar.

Ek olarak mRNA aşıları insanların DNA’sı ile etkileşime girmez veya genetik değişikliklere neden olmaz…

Çünkü mRNA, DNA’mızın bulunduğu hücre çekirdeğine giremez…

Hamileler aşılanmalı

Viral vektör aşıları ise, geniş ölçekli Ebola çalışmaları da dahil olmak üzere zaten gebeliğin her üç trimesterinde hamile kişilere uygulanmaktadır.

Bu çalışmalarda bebeği etkileyen olumsuz sonuçlar da dahil olmak üzere gebelikte aşılama ile ilgili herhangi bir olumsuz sonuç ilişkilendirilmemiştir.

CDC önerilerine ek olarak, tıp camiasının en önemli yayınlarından bir tanesi olan NEJM ‘de (New England Journal of Medicine) 21 Nisan 2021 tarihinde “Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons” başlığıyla yayımlanan bir çalışmada mRNA aşıları uygulanan hamile bireylerde aşikar bir güvenlik sinyali tespit edilmediği paylaşıldı.

Özetle hamile olmayan popülasyona göre risk daha yüksek olduğu için hamileler aşılanmalı…

  • Bu metin doktor tavsiyesi niteliği taşımaz. Bilgilendirme amacıyla CDC önerileri paylaşılmıştır.

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir:

Referanslar:

  1. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html?s=09
  2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104983

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bağlantıyı kopyala